//
du läser...
Bredband

Mer att vinna på att flytta ut Skanova

Genom att lägga infrastrukturbolaget utanför tjänstekoncernen har aktieägarna fått ett ökat värde på bolagen med 37 procent jämfört med förväntad minskat värde på 20 procent. Det framkommer i en första utvärdering FTTH Council Europe beställt över hur bland annat Nya Zeelands Telia har agerat.

Nya Zeelands ”TeliaSonera” har lagt all sin infrastruktur i ett bolag (Chorus) och alla tjänster i ett annat bolag. Men infrastrukturbolaget lades helt utanför koncernen som ett fristående bolag, men med samma ägare. Därmed ändrade bolagen sitt beteende. Infrastrukturbolaget insåg att bästa sättet att tjäna pengar var att sälja infrastruktur till alla och inte mest till ägaren (tjänstedelen), samtidigt som tjänstedelen började agera mer effektivt.

Ett exempel de svenska aktieägarna till TeliaSonera borde studera närmare. Vore inte helt fel om fokus lades på att bygga ut den nödvändiga IT-infrastrukturen i hela Sverige och samtidigt lägga grunden för konkurrens, mångfald och valfrihet.

Presentationen om bland annat Nya Zeeland (sid 5).

Videopresentation av webinariet

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: