//
du läser...
Bredband, Livskvalitet, Stockholm

Fiber möjliggör teater på två scener

Lise & Otto, Kista Teater
Kista Teater har återigen satt Stockholm på världskartan med uppsättningen Lise & Otto. Det är världens första pjäs med skådespelare och publik på två helt skilda platser endast förbundna med fiberoptik. Därmed nyttjar de teknik för att tänja gränsen för teater och drama.

Spelplatserna är Kista respektive Husby, nästan två kilometer från varandra. Kontrollrummet, från vilket tekniken styrs, ligger på Valhallavägen, ungefär 15 kilometer därifrån. Allt förbinds med fiberoptiska kablar. Detta är möjligt genom att Stockholms stads IT-infrastrukturbolag Stokab har byggt världens största öppna fibernät i regionen, ett nät motsvarande mer än 30 varv runt jorden. På varje scen finns en storbildsprojektor, TV-kamera och en så kallad greenscreen.

Lise & Otto handlar om Lise Meitner och Otto Hahn, två forskare som 1938 lyckades tolka kärnklyvningsprocessen, en upptäckt som förändrat vårt tidevarv. Lise och Otto forskade tillsammans i Berlin men andra världskriget tvingade Lise, som var judinna, att fly till Sverige. Lises och Ottos forskning fortsatte på distans och via brev. 1944 erhöll Otto ensam Nobelpriset för deras gemensamma upptäckter. Lise & Otto är ett drama om forskning, passion och separation. Om energi som uppstår när upptäckter görs.

Inslag från SVT:s ABC om Lise & Otto
Bilder från uppsättningen (flickr)
Kista Teater

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: