//
du läser...
Bredband, Stockholm

Fiber till alla ger lågt bredbandspris

Superlåga priser för höghastighets bredband för företag och världsunikt lågt pris för IT-infrastruktur i Stockholm. Det visar en internationell studie United Minds har genomfört, där priset på en 100 Mbit/s-anslutning och hyra av svart fiber-förbindelse har jämförts i ett tiotal städer världen runt.

Skälet till de låga priserna beror antagligen på att Stockholm har valt att se till att alla får tillgång till de fiberförbindelser de behöver på likvärdiga villkor. Genom att ha infrastrukturen för sig ger uppenbart en större effekt på konkurrens än när traditionella teleoperatörer har allt från infrastrukturen till tjänster.

Trots att flera operatörer med eget nät konkurrerar i det tätt befolkade New York, hamnar priset på nästan fyra gånger som högt som i Stockholm. Priserna i Sverige är i ett internationellt perspektiv lågt. I Sverige i stort är det TeliaSoneras nät som dominerar medan det i Stockholm finns världens största öppna fibernät. Och där fiber finns tillgängligt för alla (Stockholm) är det nästan halva priset jämfört med där TeliaSonerar dominerar.

Återigen kan jag inte låta bli att undra varför inte fler gör som Stockholm, allra helst när det inte kostar skattebetalarna något då de som utnyttjar fibern i Stockholm även betalar för den. Hoppas att regeringen någon gång tar sig i kragen och gör upp med oppositionen om att köpa loss IT-infrastrukturdelen (Skanova) från TeliaSonera och göra det Stockholm gjort fast nationellt. Inte bara stockholmarna förtjänar bredband med hög kapacitet till låga priser.

Undersökningen svenska
Undersökningen engelska
Artikel i Computer Sweden:
Nyhetslänk till Stokab (Stockholms stads IT-infrastrukturbolag):

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: