//
du läser...
Bredband

Fel när bara en kan lämna anbud

Telia vann upphandlingen för Dalarnas samtliga 15 kommuner för telefoni- och växeltjänster, meddelar nyhetssajten TelekomOnline. Det märkliga i detta är att det endast var Telia som klarade upphandlingens krav på täckning. Både Telenor och Tele2 föll bort, de förlorade inte ens på priset. Om den grundläggande infrastrukturen fanns tillgänglig för alla på likvärdiga villkor skulle inte en sådan här situation uppstå.
Jag har inte läst upphandlingen och vet därför inte detaljerna och alla de krav som ställts, dvs jag kan ha fel. Men Telia säger att de upplåter infrastrukturen, som finns samlad i det helägda dotterbolaget Skanova, till alla andra operatörer. Därför borde, om det fungerar i verkligheten, alla andra konkurrenter till Telia ha samma förutsättning att klara täckningskravet i en sådan här upphandling. Varför Telenor och Tele2 nu inte klarade detta kan man bara spekulera i. Beror det på att Skanova behandlat Telia (ägaren) annorlunda än Telias konkurrenter, eller har både Telenor och Tele2 försökt sy ihop sina offertrar utan att nyttja Skanovas infrastruktur?
I Stockholm fungerar i alla fall konkurrensen då Stockholms stads IT-infrastrukturbolag Stokab finns med ett väl utbyggt passivt nät som upplåts till alla aktörer på likvärdiga villkor. Därmed har alla samma förutsättningar att ge anbud. Första gången Stockholms stad upphandlade data- och telefoni som tjänst, då man själv hade kontroll över infrastrukturen, sänktes kostnaderna med 30 procent. Då landstinget gjorde samma sak sänktes kostnaden med 50 procent.
Det vore inte helt fel om staten köpte loss Skanova från Telia och bildade ett nationellt Stokab som upplät IT-infrastrukturen till alla på likvärdiga villkor. Det skulle gynna konkurrensen, mångfalden och valfriheten.

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: