//
du läser...
Bredband, Stockholm

Stockholms fibermarknad fungerar enligt PTS

PTS konstaterar att marknaden för svart fiber fungerar i Stockholm och undantar därför Stockholm från prisregleringen av marknad 6 (mycket förenklat punkt-till-punkt förbindelser). Dock har PTS missuppfattat situationen i Stockholm på framför allt två områden.

Denna analys av marknad 6 är en glädjande tillnyktring av myndigheten. Stockholm är en av de få platser i världen där det finns en mycket väl fungerande marknad för svart fiber. Tack vare Stockholms sätt att organisera IT-infrastrukturen skapas konkurrens, mångfald och valfrihet. Fibernätet är världens största öppna nät med fiber motsvarande mer än 30 varv runt jorden. I nätet finns runt 800 kunder varav ett 90-tal är traditionella teleoperatörer.

PTS borde studera den modell som tillämpas i Stockholm betydligt bättre och framför allt lyfta framgångssagan Stockholm. I beslutet om prisregleringen av marknad sex har PTS missuppfattat hur Stockholms stad som organisation har valt att organisera sin IT-avdelning. IT-avdelningen som sköter stadens kommunikation tar PTS felaktigt som intäckt för att Stokab är en vertikalt integrerad operatör. Det andra felet PTS gör är att förespråka ett oligopolsystem i stället för ett system som ger verklig konkurrens. PTS fokuserar nämligen på antalet aktörer som får gräva i Stockholms gator, i stället för hur många som får tillgång till den fiberinfrastruktur man behöver. Man kan ju fråga sig varför PTS tycker att en situation där det i bästa fall är en handfull aktörer får tillgång till fiber är bättre än en situation där absolut alla får de fiber de behöver.

Uppenbart behöver PTS fördjupa sig i fibermarknaden och situationen i Stockholm i synnerhet. Beslutet för marknad sex borde även tas i revideringen av prisregleringen av marknad fyra (mycket förenklat anslutningen av hushåll och företag). Det bästa är dock att helt och hållet ta bort prisregleringen på fiber så att utbyggnaden främjas och inte motarbetas.

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: