//
du läser...
Bredband

Klyvning av Telia rätt väg

Att klyva Telia, att dela på infrastrukturen och tjänsterna, är helt rätt väg att gå för att öka konkurrensen och tillgängligheten till svart fiber. Det är därför bra att PTS nu utreder en funktionell separation. En separation är mycket bättre en den katastrofala prisregleringen som nyss införts. Men regeringen borde ta steget fullt ut och köpa loss Skanova (infrastrukturdelen) från TeliaSonera för att sedan kunna sälja tjänstedelen.
Den grundläggande idén är att skilja infrastrukturen från tjänsterna för att skapa bred konkurrens. Bästa sättet att göra detta, både teoretiskt och praktiskt, är att det offentliga äger infrastrukturen så att alla som vill kan använda infrastrukturen för sina tjänster/idéer. Detta är vad Stockholm har gjort med extremt gott resultat.
Olyckligtvis har ingen regering (oavsett färg) separerat infrastrukturen från tjänstedelen i TeliaSonera. Detta har medfört en mängd rad problem. Ett sätt att komma närmare en lösning är genom funktionell separation. Därmed skulle alla aktörer vid sidan av Telia få bättre möjligheter få tillgång till IT-infrastrukturen på likvärdiga villkor som Telia.
Om PTS utredning verkligen resulterar i en delning av Telia så är det mycket bra. Men det finns för- och nackdelar med en påtvingad separation. Därför borde regeringen ta sitt ansvar som betydande ägare i TeliaSonera och köpa loss infrastrukturdelen (Skanova) för att sedan sälja tjänstedelen. Något som dessutom miljöpartiet föreslagit. Därmed skulle en blocköverskridande överenskommelse kunna ske.
Wikipedia om funktionell separation.

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: