//
du läser...
Bredband

Svart fiber?

Svart fiber – vad är det kanske någon undrar? Med begreppet svart fiber brukar man mena själva de fiberoptiska kablar. Om någon har svart fiber är det upp till den som ska använda kabeln att själv koppla på den aktiva utrustningen för att ”lysa” upp fibern. Därmed är den som ska använda en fiberkabel (en förbindelse) inte beroende av en viss teknik utan kan själva välja vad som passar bäst.

Med tillgång till svart fiber möjliggörs innovationer då man själv helt råder över kabeln. Jämför med att ”bara” få tillgång till en viss kapacitet. En innovation som blivit möjlig i Stockholm på grund av att det finns god tillgång på svart fiber är bland annat SVT och TV4 som kan genomföra TV-produktioner utanför studion genom att koppla in fiberkabel (svart fiber) direkt i kameran och tillbaka in i mixerbordet i kontrollrummet.  Läs lite mer om detta i Stokabs årsredovisning 2010 (pdf).

Svart fiber – enligt Wikipedia.

Annonser

Om SvartFiber

Den här sidan handlar om behovet av bredband för tillväxt, innovationer och smarta och gröna lösningar. Men även att bredbandet är framtidssäkert och designat för att möjliggöra konkurrens, mångfald och valfrihet. Och gärna exempel kopplade till Stockholm - en stad på väg mot världsklass.

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följ bloggen - skriv in din e-post-adress

Gör sällskap med 6 andra följare

Twitter

Facebook

Annonser
%d bloggare gillar detta: